Menu

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Danych Osobowych jest Stowarzyszenie Instytut Monitoringu i Analiz Rynku Nieruchomości Silesia 40-873 Katowice, ul. Tysiąclecia 25.
e-mail:instytut@imars.pl
Administrator wyznaczył także Inspektora Ochrony Danych, z którym kontakt możliwy jest pod adresem e-mail: iodo@imars.pl

Jakie dane przetwarzamy. Cel przetwarzania danych

Przy zakładaniu konta w naszym w serwisie, wypełniając formularz rejestracyjny lub dane podczas edycji konta (podajesz dane takie jak: adres e-mail, imię i nazwisko, adres, dane do faktury). Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale jego brak uniemożliwia założenie konta i korzystania z jego funkcjonalności.

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.
Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu e-mail (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będzie można wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu e-mail i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Ciasteczka wygasają po roku.
Jeśli odwiedzisz stronę logowania, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. Nie zawiera ono żadnych danych osobistych i zostanie usunięte, kiedy przeglądarka zostanie zamknięta.


Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.


Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Z kim dzielimy się danymi

Twoje dane mogą być również przetwarzane przez zaufane, współpracujące z nami podmioty świadczące usługi techniczne, organizacyjne, księgowe, usług IT, itp., jednak zawsze w oparciu o zawarte z nimi umowy powierzenia lub inne instrumenty dopuszczone prawem UE. Jeśli zażądasz zresetowania hasła, twój adres IP zostanie dołączony do wysyłanej wiadomości. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

Jak długo przechowujemy twoje dane

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej, przechowujemy informacje osobiste wprowadzone w profilu przez okres w którym posiadają u nas profil, a po jego usunięciu do momentu upływu przedawnienia roszczeń związanych ze świadczonymi przez nas usługami (3 lata lub 6 lat).. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje. W przypadku pozostałych danych, twoje dane przechowujemy przez okres koniecznych do realizacji uzasadnionych celów, przy zachowaniu zasad niezbędności. W przypadku danych przetwarzanych na podstawie udzielonej zgody, do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony.

Jakie masz prawa do swoich danych

Masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawienia. Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa. Masz także prawo wniesienia sprzeciwu. Sprzeciw nie jest możliwy, gdy dotyczy to danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych bezpieczeństwa lub przemawia za tym prawnie uzasadniony interes realizowany przez Administratora lub stronę trzecią. W przypadku gdy twoje dane przetwarzane są na podstawie zgody masz prawo do wycofania zgody. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego ochrony danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Przekazywanie danych poza EOG

Gromadzone i przetwarzane dane mogą zostać przekazane poza Europejski Obszar Gospodarczy do niezależnych dostawców usług informatycznych lub usług przechowywania danych. Dane są przekazywane wyłącznie zgodnie z przepisami o ochronie danych oraz pod warunkiem zapewnienia właściwego zabezpieczenia danych oraz środków przekazu.

Nasi partnerzy:

Stowarzyszenie Instytut Monitoringu
i Analiz Rynku Nieruchomości Silesia
40-873 Katowice, ul. Tysiąclecia 25

Regon: 360895512
NIP: 6342836259
KRS: 0000545352

Inspektor Ochrony Danych:
Jakub Frakowski e-mail: iodo@imars.pl

© 2021 imars.pl – Instytut Monitoringu i Analiz Rynku Nieruchomości Silesia

Projekt i realizacja: www.R88.pl